Algemene informatie over de toelatingsplicht

Op 10 oktober 2023 diende het kabinet het wetsvoorstel ‘Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten’ bij de Tweede Kamer in. Per 1 januari 2026 moeten uitleners toegelaten zijn door de minister SZW.

Beschikken over een certificaat en toegelaten zijn

Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid diende daartoe het Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten in. Het doel van de wet is dat uitleners al hun werknemers onder goede werk- en woonomstandigheden laten werken.

Vanaf 2026 gaat hierop gehandhaafd worden. Uitzendbureaus die vanaf die datum niet toegelaten zijn mogen dan geen arbeidskrachten meer ter beschikking stellen. En inleners mogen geen zaken meer doen met uitzendorganisaties die niet toegelaten zijn. 

De kern

De kern van het toelatingsstelsel:

  • Alle uitleners (ondernemingen of rechtspersonen die arbeidskrachten ter beschikking stellen) moeten zich laten certificeren als zij arbeidskrachten ter beschikking willen stellen; en
  • Alle ondernemingen of rechtspersonen die gebruik willen maken van ter beschikking gestelde arbeidskrachten mogen uitsluitend inlenen van gecertificeerde uitleners. Dit geldt ook voor doorleensituaties.

Normenkader

Om een certificaat te behalen moeten uitleners voldoen aan een normenkader. Dit normenkader zal in ieder geval bestaan uit de normen uit het bestaande SNA normenkader. In aanvulling daarop zijn er een aantal aanvullende verplichtingen voor uitleners op te nemen:

  • betaling van het juiste loon op grond van de loonverhoudingsnorm;
  • een verklaring omtrent het gedrag (VOG);
  • uitleners moeten gedurende vier jaar een waarborgsom van €100.000 (€50.000 bij een voorlopige toelating) storten. Dat hoeft niet, als je als uitlener vier jaar onafgebroken in het handelsregister bent ingeschreven en 'schoonverklaring' van de Belastingdienst hebt;
  • het aanbieden van gecertificeerde huisvesting;
  • het doorgeleiden van informatie over veiligheid op de werkplek; en
  • controle op pensioenaansluiting.

Voor wie gaat deze toelatingsplicht gelden?

De toelatingsplicht gaat gelden voor alle ondernemingen die in Nederland aan terbeschikkingstelling van arbeid doen, als bedoeld in de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi). Hieronder vallen ook uitleners die niet uitzenden, maar uitlenen anders dan in het kader van beroep of bedrijf. Daarmee vallen dus ook ondernemingen die in beperkte mate aan terbeschikkingstelling van arbeid doen, onder de toelatingsplicht.

Inleners

Inleners die uitzendkrachten van niet-gecertificeerde bureaus inlenen, kunnen daarvoor vanaf 1 januari 2026 een boete krijgen. Inleners moeten dus controleren of een uitlener over het verplichte certificaat beschikt en toegelaten is. Zij moet dit doen voor alle uitleners in een keten.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het nieuws over de toelatingsplicht of de activiteiten die wij organiseren? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Inschrijven