28 mei 2024

Wtta: van uitstel komt geen afstel

2024-05-28 13:18:00

Wtta: van uitstel komt geen afstel

28 mei 2024

Het eerder gecommuniceerde tijdpad voor de invoering van de Wet Toelating Terbeschikkingstelling van Arbeidskrachten (Wtta) blijkt niet haalbaar. De redenen hiervoor zijn onder andere een langere looptijd van de uitvoeringstoets, vertraging bij de algemene maatregel van bestuur (AMvB) en de bouw van ICT-systemen. Momenteel ligt het wetvoorstel ter behandeling bij de Tweede Kamer en moet daarna nog langs de Eerste Kamer. De uitvoering van de Wtta waarmee een toelatingsstelsel wordt gecreëerd is een maatschappelijk belang, maar ook groot en een complex traject. Het is vanuit dat perspectief begrijpelijk dat de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) ervoor heeft gekozen om de invoering van de Wtta en de handhaving uit te stellen. 

Nieuw tijdpad voor invoering en handhaving 

Minsiter Karien van Gennip heeft een nieuw tijdpad aangekondigd. De Wtta treedt per 1 januari 2026 in werking. Daarbij worden uitleners via het overgangsrecht gestimuleerd om zich vóór 1 januari 2026 te melden en vóór 1 juli 2026 een toelating aan te vragen. Vanaf 1 januari 2027 kan de Nederlandse arbeidsinspectie beginnen met handhaving bij zowel uitleners als inleners. De uitvoeringstoets van Justis moet definitief duidelijkheid opleveren binnen welk tijdpad Justis de wet kan implementeren, uitgaande van een positieve uitvoeringstoets, aldus de minister SZW. Ondertussen gaan de voorbereidingen voor het toelatingsstelsel door. Het is ook vastgelegd in het Hoofdlijnenakkoord van het nieuw te vormen kabinet dat de Wtta er komt. Van uitstel komt dus geen afstel. 

Actie is noodzakelijk 

Betekent dit dat inleners en uitleners nu achterover kunnen leunen? Absoluut niet. Uitleners die nog geen NEN-certificering hebben, moeten dit zo spoedig mogelijk regelen. Inleners moeten nadenken met welke partijen ze willen blijven samenwerken en welke afspraken er moeten worden gemaakt. Als inleners werken met niet toegelaten uitleners, riskeren zij bestuursrechtelijke sancties. Voor uitleners die zonder toelating arbeidskrachten ter beschikking stellen geldt eveneens dat er bestuursrechtelijke sancties kunnen worden opgelegd. Zorg er dus voor dat je alles op tijd hebt geregeld. 

Meer informatie of advies nodig? 

Stilzitten is geen optie voor zowel inleners als uitleners. Wil je weten hoe jouw onderneming ervoor staat in aanloop naar het toelatingsstelsel? Vraag dan een quickscan aan of neem contact op met Normec VRO als je onderneming nog geen NEN-certificering heeft. Heb je vragen over de gevolgen van het toelatingsstelsel voor jouw onderneming of hulp nodig bij het aanpassen van je huidige contracten? Neem dan contact op met VRF Advocaten. Heb je modelcontracten nodig, dan kan FlexKnowledge je hierbij assisteren. Voor trainingen neem je contact op met artra, de opleider voor arbeidsmarktprofessionals. 

 

 

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het nieuws over de toelatingsplicht of de activiteiten die wij organiseren? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Inschrijven