In het normenkader wordt bepaald aan welke specifieke eisen op het gebeid van naleving van arbeidswetten, socialezekerheidswetten en fiscale wetten en regelingen moet worden voldaan.
Recent is het concept normenkader in internetconsultatie gegaan. Daaruit blijkt dat in- en doorlening van arbeidskrachten alleen is toegestaan als aan de navolgende aanvullende eisen wordt voldaan. Let op, niet alleen de onderstaande eisen gelden ingeval van in- en doorlening. De overige voorwaarden uit het normenkader gelden eveneens.
Welke nadere eisen gelden bij in- en doorlening?
- Het inlenen van personeel moet schriftelijk worden vastgelegd.
- Er moet worden vastgesteld wie de formele werkgever van de in- en doorgeleende arbeidskrachten is en dit moet ook aantoonbaar worden doorgegeven aan inlener.
- Er moet een procedure zijn vastgesteld, ingevoerd en onderhouden waaruit blijkt dat bij het inlenen van arbeidskrachten van een in het buitenland gevestigde onderneming voldaan wordt aan haar controleplicht als dienstontvanger.
- Het in- en doorlenen van arbeidskrachten krachtens een A1-verklarig is niet toegestaan.
- De identiteit van de ter beschikking gestelde arbeidskrachten uit een lidstaat van de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER), dan wel Zwitserland moeten worden vastgesteld. Dit betekent dat minimaal de navolgende gegevens worden vastgelegd:
- Naam
- Soort identiteitsdocument
- Nummer identiteitsdocument
- Geldigheidsduur identiteitsdocument
- Het soort A1-verklaring
- De identiteit van derdelanders (een persoon van buiten de EU/EER of Zwitserland) moet worden vastgesteld. Dit betekent dat minimaal de navolgende gegevens worden vastgelegd:
- Kopie van de relevante pagina’s van het identiteitsdocument
- Kopie van de werkvergunning
- De in- en doorlener moeten van de uitlener (formele werkgever) bij aanvang van de arbeid kopieën krijgen van de onder a en b genoemde documenten.
- Er moet een volledige aansluiting zijn tussen inkoop- en verkoopfacturen.
- De doorlener moet de informatie over de toepasselijke arbeidsvoorwaarden die hij ontvangt van de inlener doorsturen aan de uitlener.
Gelet op de voornoemde eisen, is het raadzaam duidelijke afspraken te maken en dat zoveel als mogelijk schriftelijk of elektronisch vast te leggen.
Meer informatie of advies nodig?
Wil je in aanloop naar het toelatingsstelsel weten hoe jouw onderneming ervoor staat? Vraag dan een quickscan aan of neem contact op met Normec VRO. Heb je vragen over in- en doorlening of hulp nodig bij het aanpassen van je huidige in- en doorlening contracten? Neem dan contact op met VRF Advocaten. In het najaar zullen wij op diverse momenten door het hele land bijeenkomsten organiseren om je te informeren over de gevolgen van het nieuwe toelatingsstelsel. Meer hierover is te lezen via het tabblad ‘events’.