6 februari 2024

Wtta: consultatie geopend voor wijzigingen en toelichting overgangsregeling

2024-02-06 16:11:00

Wtta: consultatie geopend voor wijzigingen en toelichting overgangsregeling

6 februari 2024

Het is een goed moment om stil te staan bij het feit dat de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) eraan komt. En sneller dan je denkt. Per 1 januari 2025 zal de wet ingaan. Vanaf die datum zal eerst een overgangsregeling gelden. Per 1 januari 2026 gaat de verplichte toelating in. Dit houdt in dat iedereen die arbeid ter beschikking stelt onder andere aan het volledige, nieuwe normenkader moet voldoen.

Wat houdt de overgangsregeling in?

Wanneer een onderneming vóór 1-7-2025 in bezit is van het SNA-keurmerk dan wordt deze toegelaten tot het openbare register en kan dus blijven uitzenden ondanks het feit dat er nog geen inspectie op het volledige en nieuwe normenkader heeft plaatsgevonden. Voor derden die het register raadplegen is zichtbaar dat dit een toegelaten onderneming is.

Vanaf 2026 geldt namelijk een uit- en inleenverbod. Bedrijven mogen dan geen flexkrachten meer inhuren van uitleners die niet officieel zijn toegelaten door de minister. Uitleners mogen zonder toelating geen werknemers ter beschikking stellen.

Geen SNA-keurmerk, maar wel inspanningen

Als een onderneming zich vóór 1-1-2025 aanmeldt bij Minister én voldoende inspanningen heeft geleverd op toetsing op het volledige en nieuwe normenkader dan kan deze middels de overgangsregeling toegelaten worden door de minister. Ook deze ondernemingen kunnen blijven uitzenden ondanks het feit dat er nog geen inspectie op het volledige en nieuwe normenkader heeft plaatsgevonden. Voor derden is in dit geval echter wel zichtbaar dat toelating middels de overgangsregeling heeft plaatsgevonden en dat een inspectie nog moet plaatsvinden.

Eisen voor toelating

Op de eerste plaats dient het normenkader nageleefd te worden. Daarnaast moet een positief rapport overlegd kunnen worden van een geaccrediteerde inspectie-instelling, zoals Normec VRO.

Hoewel je kunt voldoen aan het normenkader, kan het toch voorkomen dat de minister tot een schorsing uit het openbare register overgaat. Dat gebeurt als bij de Nederlandse Arbeidsinspectie signalen binnenkomen dat bepaalde aspecten uit het normenkader niet worden nageleefd, terwijl toch een inspectie heeft plaatsgevonden. Dat kan bijvoorbeeld als tijdens de inspectie bepaalde situaties buiten de steekproeven zijn gevallen. De minister kan dan dus alsnog tot schorsing uit het openbare register overgaan.

Waarborgsom

Daarnaast moet de eerste 4 jaar een waarborgsom van € 100.000 aan de Toelatende Instantie afgedragen worden. Voor startende ondernemingen geldt dat dit bedrag de eerste 6 maanden verlaagd wordt tot € 50.000.

Uitgezonderd van de waarborgsom zijn ondernemingen die:

  • Reeds 4 jaar arbeid ter beschikking stellen op moment van ingang van de wetgeving
  • Een Schone verklaring Belastingdienst (belastingen en sociale zekerheidspremies) kunnen overleggen

Tips voor uitleners

Beschik je (nog) niet over het SNA-keurmerk, zorg dan dat je dit spoedig behaalt zodat je er zeker van bent dat je in 2025 toegelaten wordt tot het verplichte toelatingsstelsel.

Heb je reeds het SNA-keurmerk, verdiep je dan in de aanvullingen die hierop gaan komen.

Je kunt in beide gevallen contact opnemen met Normec VRO. Het is belangrijk dat je weet waar je staat en wat er nog nodig is om aan het nieuwe normenkader te voldoen. Herstel eventuele afwijkingen tijdig en correct. Zo loop je minder risico dat je in 2026 de deuren moet sluiten!

Tips voor inleners

Vergewis je er nu al van dat je zaken doet met partijen die over het SNA-keurmerk beschikken. Dan weet je dat je zaken doet met partijen die toegelaten zullen worden tot het verplichte toelatingsstelsel. Er geldt namelijk per 1 januari 2026 een inleenverbod van niet-toegelaten uitleners. Wees hierop voorbereid zodat je business door kan blijven draaien!

Internetconsultatie

Het wetsvoorstel Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) gaat gepaard met wijzigingen in de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi). Het gevolg hiervan is dat ook het Besluit allocatie arbeidskrachten door intermediairs aangepast wordt. Normeisen voor uitleners zijn in dit besluit opgenomen.

Reageren op de wijzigingen kan via de internetconsultatie tot uiterlijk 24 februari 2024.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het nieuws over de toelatingsplicht of de activiteiten die wij organiseren? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Inschrijven